Страници

четвъртък, 4 февруари 2016 г.

Баклава с локум и орехи

Баклава с локум и орехи


Необходими продукти:

1 пакет 400 -500 гр. финни точени кори
250 гр. краве масло
400 гр. ситно смлени орехи
400 гр, локум (за предпочитане на фитил)

за сиропа:
600 гр. захар
500 гр. вода
1 ванилия течна
кората на един лимон

Начин на прготвяне:


Нарежете локума на дълги и тънки ивици дебели около половин сантиметър. Разтопете маслото без да се пържи, най-добре в микроволнова фурна на размразяване. Намазваме с масло правоъгълна тава. Вземаме един лист и го намазваме добре с масло. Поставяме локума в единия край на листа и другата част поръсваме с орехи, като оставяме 5 сантиметра без орехи. Завиваме плътно на руло и редим в тавичката. Намажете обилно отгоре, трябва да ви остане малко масло, сложете тавата за 10 минути в хладилник и включете фурната на 150 градуса да загрява. Извадете от хладилника и нарежете на големина по ваше желание, намажете с останалото масло на местата където е нарязано. Изпечете за точно един час на 150 градуса. първите 20 минути сложете тавата най-долу във фурната а после по средата. Когато преместите баклавата по средата е време да започнете приготвянето на сиропа. В подходящ съд поставете водата захарта и ванилията (кората от лимон) и загрейте докато заври, трябва да поври около 10 минути, дръпнете от котлона и оставете да изстине малко докато стане готова баклавата. Веднага когато изкарате баклавата от фурната залейте със сиропа и оставете да се охлади.






Няма коментари:

Публикуване на коментар