Страници

неделя, 9 ноември 2014 г.

Маринован чернокоп


Необходими продукти:   

1,5кг. чернокоп (сафрид, хамсия)
олио
2 скилидки чесън
2-3 бр. дафинов лист
черен пипер
пресен копър
сол

Начин на приготвяне:

Рибата се почиства от главите и вътрешностите. От морската сол с вода се прави саламура, толкова концентрирана, че потопено сурово яйце да изплува колкото е размера на 5 стотинки. След това слагате рибата в саламурата да престои 2 дни на хладно, ако е необходимо я затиснете с чиния, за да е изцяло потопена. Когато е готова я измиите обилно с вода и залейте с оцет, необходимо да престои един ден отново на хладно място. После трябва да се почисти рибата от средната кост като целта е да останат чисти филенца готови за консумация.
Подгответе изпържено студено олио в зависимост от количеството на рибата както и буркани в които да я сложите. Хубаво е да опитате на вкус рибата и ако е много солена да я оставите в студена вода до вкус приятен за консумация или поне малко по-солен, а не горчив от сол. След това слагате на дъното на буркан 2 листа дафинов лист, чесън, черен пипери и копър. Нареждате филенцата изправени и заливате с олиото. Хубаво е да постои 1-2 седмици за да "узрее". Приготвена по този начин рибата издържа в хладилник около 2 месеца. Процедурата е подходяща за сафрид и хамсия, като ако е прекалено малка рибата може да не се маха средната кост. Количеството на снимката по-долу е 1,5кг. чернокоп и излязоха едина малък и един голям буркан по-горе.



Няма коментари:

Публикуване на коментар