петък, 6 февруари 2015 г.
Баклава
Необходими продукти:
1 пакет 400 -500 гр. финни точени кори
250 гр. краве масло
300 гр. ситно смлени орехи
за сиропа:
600 гр. захар
500 гр. вода
1 ванилия течна и/или кората на един лимон
Начин на прготвяне:
Разтопете маслото без да се пържи, най-добре в микроволнова фурна на размразяване. Намазваме с масло правоъгълна тава и редим половината кори като всяка намазваме добре с масло, разпределеме равномерно орехите и накапваме масло и върху тях, продължаваме да редим и мажем останалите кори. Трябва да ви остане малко масло, сложете тавата за 10 минути в хладилник и включете фурната на 150 градуса да загрява. Извадете от хладилника и нарежете на формички и големина по ваше желание, намажете с останалото масло на местата където е нарязано. Изпечете за точно един час на 150 градуса. първите 20 минути сложете тавата най-долу във фурната а после по средата. Когато преместите баклавата по средата е време да започнете приготвянето на сиропа. В подходящ съд поставете водата захарта и ванилията (кората от лимон) и загрейте докато заври, трябва да поври около 10 минути, дръпнете от котлона и оставете да изстине малко докато стане готова баклавата. Веднага когато изкарате баклавата от фурната залейте със сиропа и оставете да се охлади. "Да ви е сладко!" (както казват в някой сериали :))
Абонамент за:
Коментари за публикацията (Atom)
Благодарности на баба Роси за рецептата!
ОтговорИзтриванеЧудесно изглежда!
ОтговорИзтриване