Страници

събота, 29 ноември 2014 г.

Рибена чорба по бургаски



Необходими продукти:  
  

1 голяма глава толстолоб (амур, сом)
2-3 малки риби (сафрид, чернокоп или др.)
1 кефал
1-2 бр. картофа
2 бр. моркова
2-3 бр. стебла от целина
1 бр. глава лук
1/2 праз лук
5-6 с. л. олио
сол, черен пипер, лют пипер
1 с.л. сух девисил
пресен магданоз


Начин на приготвяне:


     Почистете рибата без да махате главите и изплакнете обилно. Сложете да се варят в подсолена вода, като препоръчвам да пуснете 5-6 зрънца бахар, който после ще извадите с месото. Ако рибите са от различен калибър, сложете първо по големите парчета или глави и варете 10 минути, след това добавете и дребосъците и варете още 10 минути. Подгответе зеленчуците (картофите, морковите, целината) нарязани на кубчета, а лука и праз лука на ситно. Като е сварена рибата я извадете от бульона и оставете да изстине. За да не останат кости е необходимо да прецедите бульона. Сложете го отново на котлона и добавете олио, черен пипер, лют пипер ако желаете, сухия девесил и още малко сол ако е необходимо.
Оставете така да се варят към 30-40 минути. Изчистете рибата от костите, кожите, главите и перките. След като са сварени зеленчуците я добавете за около още 10 минути да поврят заедно. Застройте с един желтък и добавете нарязан зелен магданоз или копър.


Препоръки към избора на риба:

    Тази рецепта я направих с глава от амур, 2-3 бр. сардини, 1 бр. кефал. Бих препоръчал вместо сардини да се вземе примерно сафрид, чернокоп или друга подобна, целта е да няма много ситни кости и да могат лесно да се отстранят при чистенето на сварената риба. Бялата риба би предала по-изтънчен вид, а скумрия не препоръчвам тъй като не добавя аромат към чорбата.

Необходима риба за рибена чорба Вкуснотийки




Няма коментари:

Публикуване на коментар