Необходими продукти:
1 бр. шаран (не повече от 1,5-2,0кг.)
2 бр. лимон
2-3 с.л. брашно
2 яйца
10 с. л. олио
пресен магданоз
мащерка
Начин на приготвяне:
Почистете добре рибата от люспите и червата и изплакнете обилно с вода. След това нарежете шарана на шайби или на други парчета подходящи за пържене. Осолете го и може да изтискате 1/2 лимон ако желаете, след около 30 минути е готов за пържене. За панировката го оваляйте в брашно (с малко сол) след това в яйце и после пак в брашно. В панировката може да добавите галета, трохи от печен хляб, суха машерка и др. Загрейте добре мазнината в тигана и тогава наредете парчетата. Високата тeмпература е причината панировката веднага да започне да се пържи, като по този начин се запазва сочността на рибата. Ако мазнината не е гореща, то тогава рибата ще се напои и ще започне да се разкъсва. Друго основно правило е при поставянето им в тигана с гореща мазнина парчетата да се нареждат плътно едно до друго това прави шарана още по-сочен и хрупкав. След като е готов сложете куненска хартия, за да се оцедят добре парчетата. Може да гарнирате с лимони, нарязани на четвъртинки и/или с пресен копър или магданоз.
Няма коментари:
Публикуване на коментар