вторник, 19 февруари 2013 г.
Кифлички с локум (локумки)
Необходими продукти:
300 мл. прясно мляко
42 гр. мая (1 кубче)
1 ч.л. захар
1 ч.л. сол
150 мл. олио
450 гр. брашно
1 опаковка локум
пудра захар за поръсване.
Начин на приготвяне:
Прясното мляко трябва да е на стайна температура (аз го пускам за 20 секунди в микровълновата). Разделя се на две равни части. В едната се разтваря маята. В другите 150 мл. се слага солта и захарта бърка се докато се стопят, добавя се олиото и се бърка. Смесват се двете части и при постоянно бъркане добавяте брашното, трябва да се получи меко тесто. Разделя се на топчета колкото топче за тенис на маса (аз направих 12). Разточва се леко да се получи елипса слагате локум в единия край и завивате. Наредете в тава с хартия за печене, оставете за 20-30 минути на стайна температура да се надигнат и изпечете за 20-25 минути на 200 градуса в предварително загрята фурна. Охладете на решетка и поръсете с пудра захар.
Идеи: Освен локум може да сложите и орехови ядки в кифлите или да замените локума с тахан халва.
Специални благодарности на баба Елена за рецептата.
Абонамент за:
Коментари за публикацията (Atom)
Не ги яжте горещи локума много пари :)
ОтговорИзтриванеЯйца няма ли?
ОтговорИзтриванеЕдин закъснял отговор. Няма, опитайте стават чудесни :)
Изтриване